DE EERSTE

2017 05 19

Over een laatste roos zijn genoeg boeken, gedichten, liederen en liedjes geschreven. De Zangeres Zonder Naam bezong de laatste roos die, uitgebloeid, een teken zou zijn van toekomstige scheiding. Friedrich von Flotow liet een laatste roos een rol spelen in zijn opera Martha. Hier heeft de laatste roos zelfs de geur van een naderende dood.

Een laatste roos maakt weemoedig. De zomer is voorbij, de herfst en winter treden aan. Nostalgie heeft kunstenaars kennelijk geïnspireerd tot creaties.

Maar een eerste roos?

Een eerste roos is pure blijdschap. Een eerste lied of gedicht moet over haar nog geschreven worden.

Ze was er, opeens zomaar, in de eerste week van Mei al. Ze stond op eenzame hoogte en wachtte op gezelschap. Elk jaar weer is dit een blij moment dat mij vol bewondering doet terugdenken aan de leeftijd van de struik waaraan ze groeit.

Op Pinksterdag, 6 juni 1976 tooide de eerste roos van die zomer onze allereerste familiefoto. Wie goed ernaar kijkt ontwaart links boven onze hoofden, verscholen in het lover, de eerste roos van toen. De rozenstruik heeft inmiddels veel meegemaakt. Ze werd al eens verplaatst naar de overkant van de tuin. En ooit troffen we er het stoffelijk overschot van een merel in aan, die jammerlijk in de doornen verward was geraakt.

Het is nog lang geen Pinksteren. Maar onze eerste roos van 2017 heeft allang gezelschap van vele soortgenoten. Als een rode waterval omlijsten ze het raam van de woonkamer. Ik maakte al diverse groepsfoto’s van deze weelderige schoonheid. De eersteling is daartussen niet meer te ontdekken.

Maar op een nieuwe familiefoto wacht ik vergeefs. Waren we -toen- trots met ons vieren, inmiddels telt ons clubje elf personen. Daarmee voelen we ons op rozen zitten. Voor een groepsfoto moet je echter met z’n allen bij elkaar zijn.

Het zou wat mij betreft een schot in de roos zijn wanneer die nieuwe familiefoto nu echt eens gerealiseerd ging worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in familie, foto, seizoenen, tuin en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s