ORCHIDEEËN-THEE

2018 06 03

Het Loetbos is een in de jaren 1950 aangelegd bos in de Krimpenerwaard in Zuid-Holland. Je wandelt er er langs schilderachtige wilgenbomen, langs elzen en populieren. Er zijn moerasplekjes en poeltjes. 

Ook is het Loetbos een stiltegebied. Zo kun je alle aandacht geven aan de zang van  de zwartkop, de tuinfluiter en watervogels.  Langs je pad zie je boterbloemen, de ratelaar, het havikskruid, de distel, het knoopkruid en wikke. 

Deze laatste drie verwarden we door hun overeenkomstige kleur herhaaldelijk met de bloem die we bewust gingen opzoeken: de orchidee.

Het is deze dagen vijf jaren geleden dat ik hier liep met dezelfde twee mannen, die toen net opa geworden waren van een zorgwekkend klein, uiterst broos wezentje, waarvan het nog maar afwachten was of hij zou gaan meedoen aan het grote leven. Zijn andere opa nam ons toen  mee naar een orchideeënveld in dit Loetbos. Daar legde hij ons uit hoe resistent orchideeën zijn. Ze bloeien het beste op arme grond. 

We namen ze in onze handen, we streelden ze, en ze werden ons symbool voor de hoop op een gezond en krachtig leven voor deze kleinzoon.

Gisteren waren we er weer, samen met de nu bijna vijfjarige, en met zijn broertje en zusje. Vijf jaren, die troost en vertrouwen hebben geboden. We fotografeerden hem op datzelfde veld, te midden van paarse en witte exemplaren, waar hij nu zelf de verhalen aanhoorde van deze opa, die met hem tal van interesses en hobby’s deelt. (zie zijn ontroerend verslag: De atmosfeer verdieping).

Hij heeft alles goed in zijn oortjes geknoopt.

Want toen we weer in zijn huis waren serveerde hij ons fantasievol een kopje thee vanuit de roze speelgoed-picknickdoos van zijn zusje. Ik nam quasi enkele genietende slokjes uit een mini—kopje en ik vroeg: ‘Heerlijk… is dit venkelthee? Of munt?’

Zijn antwoord was direct, en stellig:

‘Nee! Dit is ORCHIDEEËN-thee’.

Dit bericht werd geplaatst in bomen, feest, herinnering, kleinzoon, opera, orchidee, seizoenen, speelgoed en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ORCHIDEEËN-THEE

  1. Heerlijk. Die thee en die reactie! En jouw mooie verslag, dank je wel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s