PAUZEMEISJES

2020 05 03

Op de Dag van de Arbeid, eergisteren, presenteerden zich in de Grote Zaal van De Doelen twee musiciennes die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben. Ze deden hun werk voor een lege zaal, hetgeen de akoestiek ten goede kwam. Maar hun spel had die extra sier niet eens nodig. Zij hoeven niets te verdoezelen. Hun eigen klankrijkdom zou groot genoeg zijn om de ruim 2000 oren-paren te gerieven. 

Een lege zaal, geen publiek, geen applaus, spelen voor een zwart gat, en dan toch zo bevlogen en geïnspireerd hun werk doen. 

Ik heb zitten kijken en luisteren, met genoegen, vanzelfsprekend, maar ook met verdriet. Al onze fantastische musici met hun talent en hun inzet, ze blijven maar aan het werk, thuis, vanuit een beperkte ruimte. Ze stoppen al dat auditieve moois in een korte video. In eenzaamheid creëren ze de sterren aan de hemel, zonder een echte mogelijkheid om hun klank af te stemmen op die van hun collega’s.

Op afstand van elkaar repeteerden ook Lidy Blijdorp en Rosanne Philippens. Terwijl toch hun noten uiteindelijk samen moeten vibreren. Wat het coronavirus absoluut niet mag, wordt van muzieknoten juist wel degelijk vereist.

We spelen met elkaar en vóór elkaar’, zo sprak een van de twee dapper. Doch al met al zijn onze musici nu roependen in de woestijn. De wereld is tijdelijk stop gezet. De pauzeknop is ingedrukt.

Wat gun ik Lidy, Rosanne, en alle andere klassieke musici, dat na het opheffen van die pauzeknop hun aller talent mag losbarsten. Als een pandemie van Schoonheid, die naar believen bezoldigd zal worden.

Applaus is daarbij dan mooi meegenomen.

Dit bericht werd geplaatst in actualiteiten, concert, Coronavirus, internet, klassieke muziek, theater en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s