BOSCLEMATIS

615 a.2015 02 08 BOSCLEMATIS 615 b.2015 02 08 BOSCLEMATIS

2015 02 08
Het is een wonderlijke gewaarwording om op een van onze wandelingen reeds uitgebloeide bloesems te zien. Winterbloesem? De zon maakt er iets heel lenteachtigs van. Maar er hangt geen naamkaartje aan, en mijn speurtocht op internet laat me weliswaar dezelfde stralend-witte pluizebolletjes zien, maar zonder benaming erbij. Het lijken de pluisjes van paardebloemen. Die bliezen we af, als kind, en we keken de wollige parachutes na zoals ze wegdreven om zich elders voort te planten.
We zijn perplex over het mooie weer. Ik voel de warmte van de zon dwars door mijn pantalon tegen mijn knieën, en ik hef mijn gezicht met de ogen gesloten om me te baden in licht en warmte. Februari. De lange dunne schaduwen over groene valleien zijn zoals ik ze van Bourgondië ken. Maar de Charollais-koeien in de weilanden ontbreken.
Dankzij de informatie van een deskundig familielid weet ik nu dat het de ‘Bosrank-clematis vitalba’ is, die ons opviel. Even opvallend als zijn witte vlokken, de zaadpluizen, zijn ook de namen die deze wilde plant in bijvoorbeeld Engeland heeft: ‘Reizigers lust’ en ‘Oude-mannenbaard’ . Eigenlijk is het een wilde wingerd. ‘Men kan papier vervaardigen met den stralenbundel der zaden’, vermeldt een stokoude Flora. Kijk, en dat verklaart mijn acute sympathie voor deze zeldzame plant die in Wallonië zomaar op mijn pad kwam.

Een reactie op BOSCLEMATIS

  1. Haha de sympathie deel ik zowel met het uiterlijk als wat je ermee kunt vervaardigen! Prachtig!
    Wat een genot de warmte van de zon in februari, de naderende lente alhoewel nog een tijdje weg,
    hangt al in de lucht. Ik kan me erop verheugen.
    Een stekje meenemen tegen de kaalslag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s